De dirigent

René de Jong

Sinds mei 2008 is onze dirigent René de Jong. René staat al ongeveer 15 jaar als dirigent voor verschillende orkesten. Sinds mei 2008 is René de Jong dirigent bij Harmonie Orkest Excelsior. 
 
rene stadsmuurMuziek maken is hem met de paplepel ingegoten. Door zijn vaders liefde voor muziek, is René ook muziek gaan maken. Op de leeftijd van vijf jaar is hij op de cornet gestart. Helaas verloor hij op tienjarige leeftijd door een klein ongelukje zijn voortanden en kon hij (voorlopig) geen trompet meer spelen. Al snel had hij besloten om, als alternatief, als slagwerker verder te gaan. Na drie jaar les van zijn oom, is hij op zoek gegaan naar een professionele slagwerkdocent. Hierdoor kwam hij terecht bij de toenmalige slagwerker van het Nederlands Filharmonisch Orkest, de heer Peter Elbertse. Van hem heeft hij zes jaar les gehad, waarbij zijn vaardigheden groeiden tot op het niveau van het conservatorium. Op zijn achtste werd hij als slagwerker lid van
KESFO Nieuw Leven uit Vianen.

In de loop van de jaren is hij zich steeds verder gaan bekwamen in de muziek en leerde daarbij ook meerdere instrumenten te bespelen, zoals de trompet, trombone, bariton, bugel, hoorn en bas. Daarnaast werd zijn interesse voor het vak van dirigent steeds groter. Zijn broer, die op dat moment aan het conservatorium studeerde, heeft hem alle beginselen van het dirigentschap bijgebracht. Na vijf jaar als dirigent van een groot jeugd orkest in Ameide te hebben gefunctioneerd, besloot hij om dirigent te worden van een Fanfare of Harmonie.

Dit voornemen heeft hij meer dan gerealiseerd! Inmiddels heeft René bijna vijf jaar voor (Fanfare) N.A.G. uit Weurt gestaan en drie jaar voor muziekvereniging Excelsior Bolnes te Ridderkerk. Ook kan René het dirigeren van een brassband op zijn naam schrijven. Vanaf januari 2012 is hij dirigent bij bevriend orkest Brassband Eendraght uit Nieuwegein.

Sinds mei 2008 zwaait René het stokje bij onze vereniging. Onder leiding van René heeft het orkest een duidelijke muzikale groei doorgemaakt. Zo hebben wij in 2010 een eerste prijs behaald op het Hafabra festival te Schoonhoven. In 2013 behaalden wij op het Streekfestival te Nieuwkoop gemiddeld 78,5 punten met stukken die uit een hogere divisie komen dan waarin wij eigenlijk spelen. En het orkest is onder leiding van René zeker nog niet uitgegroeid!!!