Het Leerlingenorkest

10257681 599591393457809 2441075623635642481 n

 

De jeugd is de toekomst van iedere vereniging en dus ook van een muziekvereniging als Excelsior. Daarom heeft Excelsior naast de afzonderlijke muzieklessen, ook een leerlingenorkest. Het leerlingenorkest is een orkest bestaande uit jonge en minder jongere leerlingen. Het doel is om de leerlingen enthousiast te houden en klaar te stomen voor het grote orkest. Want samen spelen in een orkest is heel anders dan in je eentje muziek maken. Om de leerlingen te helpen en waar nodig aanwijzingen te geven, wordt het leerlingenorkest ondersteund door enkele leden uit het ‘grote orkest’. Op deze manier maken zij ook gelijk kennis met andere muziekinstrumenten en stemmen in het orkest.

Op dit moment bestaat het leerlingenorkest uit zo'n tien leerlingen. Er zijn klarinetten, dwarsfluiten, altsaxofoons en een trompet.

Repetitie

Iedere twee weken komen de leerlingen op dinsdagavond om 19.00 uur naar het repetitiegebouw om een half uur te spelen in het leerlingenorkest. Onder leiding van dirigent René de Jong leren ze om samen te spelen, te luisteren naar elkaar en niet onbelangrijk, ze leren om te kijken naar de dirigent. Met veel geduld legt René uit hoe hij het ritme en het tempo aangeeft en wanneer ze harder en zachter moeten blazen. Natuurlijk is er ook altijd tijd voor een grapje, maar er wordt vooral veel muziek gemaakt en geleerd.

Het repertoire

Het repertoire bestaat uit speciale leerlingenorkest muziek, die verschilt van niveau. Veelal is het eenvoudige vierstemmige muziek, die prettig in het gehoor ligt en ook vaak bekend is. Leerlingen die ongeveer een jaar les hebben gehad, kunnen instromen in het leerlingenorkest. Als de leerlingen wat verder zijn gevorderd, mogen ze (gedeeltelijk) meespelen met het ‘grote orkest’.

Optredens

Alleen repeteren is natuurlijk ook maar saai. Daarom wordt het leerlingenorkest vaak betrokken bij de optredens van het grote orkest, zoals bijvoorbeeld bij ons Voorjaarsconcert en Kerstconcert.

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het leerlingenorkest van Excelsior? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.