Op 5 mei 1910 werd het (tweede lustrum) 10-jarig bestaan gevierd door middel van een groot  concours. Opmerkelijk is dat H.K.H.  Koningin-moeder Emma, H.K.H.  Koningin Wilhelmina en Z.K.H. Prins Hendrik medailles geschonken hebben, als prijs voor de 34 deelnemende orkesten.

In 1925 was er in Vianen concours, maar Excelsior ging dat jaar zelf naar concours in Lexmond en deed dus niet mee aan het concours in Vianen. Zeist 1947

Tijdens de crisisjaren kwam er ook een crisis in het ledental van de vereniging. Daarom werd in maart 1931 besloten om de vereniging (tijdelijk) stil te leggen. Slechts een korte tijd later was men het eens over de heroprichting en besloot vanaf dat moment door te gaan als een harmonieorkest. Geloofsovertuiging speelde in die tijd een belangrijke rol in de samenleving. Excelsior werd een Christelijke vereniging. In de statuten werd vastgesteld dat het bestuur moest bestaan uit 2/3 Protestanten en 1/3 uit Katholieken. De vereniging startte weer op met 48 leden. De heer B.J. Lankamp, hoewel zelf geen muzikant, werd voorzitter en bleef dit tot 1945.

Eind 1945 werd de heer Lankamp raadslid en wethouder van de gemeente Vianen. Hij kon door tijdgebrek dit niet meer combineren met het voorzitterschap van de vereniging. Hij bedankte als voorzitter van “Excelsior” en werd benoemd tot Erevoorzitter.

Voor de duur van een periode van twee jaar is hij opgevolgd door de heer Waardenburg, die op zijn beurt het voorzitterschap overgaf aan de heer Walraven. Na enkele maanden – het is dan 1947 – heeft de heer Walraven, om onbekende redenen, zijn functie ter beschikking gesteld. Hij werd opgevolgd door de heer Frans Baars. Onder leiding van de heer Frans Baars is er, naast het orkest, een drumband opgericht. De drumband was bedoeld om het 50-jarig bestaan groots te kunnen vieren.

Op 3 september 1949 werd het 50-jarig jubileum gevierd. Eén van de activiteiten was o.a. het houden van een groot festival. Ook waren er nog zes van de oprichters aanwezig.